10 olcsó és hazai szuperélelmiszer
A szuperélelmiszerek népszerűsége töretlen, éppen ezért igyekszik egyre több cég, bolt és “egészségguru” minél több ilyen élelmiszert és az azokból készült táplálékkiegészítőket, minél drágábban eladni az erre kiéhezett publikumnak. A szuperélelmiszert árulók körének nyilvánvalóan nem érdeke rávilágítani arra, hogy az ilyen-olyan egzotikus (és drága) magvak és fura nevű zöldségek mellett létezik ezen élelmiszereknek egy olyan köre, melyet már nagyszüleink is ismertek, csupán nem voltak tudatában azok “szuper” mivoltának. Ráadásul ezek az élelmiszerek sokkal olcsóbbak menő társaiknál, valamint hazai forrásból beszerezhetőek.
Mielőtt rátérünk listánkra, fontos tisztázni, mit is értünk szuperélelmiszer alatt. Nos lehet, hogy most sokaknak csalódást fogok okozni, de a tudomány nem ismer “szuperélelmiszereket”. A kifejezés vélhetőleg internetes fórumokon vagy a marketingesek boszorkánykonyhájában született meg, hogy aztán egy futótűz sebességével terjedjen el az interneten. Általánosságban azon élelmiszereket szokás “szupernek” nevezni, amelyek természetesek, adalékoktól mentesek, magas az antioxidáns és vitamintartalmuk, esetleg magas a rosttartalmuk és jótékony hatással vannak az emberek többségének egészségére.
Lássunk tehát tíz olyan élelmiszert, melyek egészségesek, relatív olcsók, hazai forrásból származnak és akár a sarki fűszeresnél is könnyen beszerezhetőek.
#1 Savanyú káposzta
Mindenki tudja, hogy a káposzta C vitamin tartalma igen magas, külön öröm, hogy ez a savanyítás során sem vész el, így téve ideális szuperélelmiszerré a savanyú káposztát a hosszú téli hónapokra. Talán kevesebben vannak tisztában a savanyú káposzta magas tejsav- és rosttartalmával mely a beleinkre és emésztésünkre van jó hatással. Ha csak egy szuperkaját vihetnék magammal egy lakatlan szigetre, ez lenne az.
#2 Fokhagyma
Ó igen, a jó öreg fokhagyma, ki ne hallott volna szüleitől vagy nagyszüleitől a jótékony tulajdonságairól. És valóban, a fokhagyma pozitív hatásai régóta ismertek. Louis Pasteur már az 1800-as években felfedezte antibakteriális és gombaellenes mivoltát. Mindezeken felül gazdag vitaminokban és erős antioxidáns hatása is van. Fogyasszátok minél nagyobb mennyiségben csak bírja az orrotok az illatokat!

#3 Spenót
A spenót egy igazi vitaminbomba, egyfajta “növényi multivitaminnak” is tekinthetjük, annyiféle vitamin van benne. Tartalmaz A-, C-, E- és K-vitamint, melyek közül itt az A-vitamint emelném ki, mely különösen jó hatással van a bőrre. Mindezeken felül gazdag nyomelemekben és ásványi anyagokban (van itt minden, mi szem-szájnak inegere: cink, kálium, mangán, magnézium), ill. magas a rosttartalma és nagyon kevés kalóriát tartalmaz. Ez utóbbi két tulajdonsága jótékonyan hat emésztőrendszerünk állapotára. Egyetek spenótot, Popeye is így tett, nézzétek meg mekkora sztár lett!
#4 Cékla
Ehetjük nyersen, tehetjük salátába, savanyíthatjuk, ihatjuk a levét, tulajdonképpen mindegy, a cékla durván egészséges. Magas vas és folsav tartalma miatt különösen ajánlott a fogyasztása azoknak, akiknek alacsony a hemoglobin szintje. Betain tartalma gyulladáscsökkentő hatást fejt ki szervezetünkben. A cékla esetében is “alap” a magas vitamintartalom és antioxidáns szint.

A képre vagy a címre kattintva megvásárolhatod a könyvet.
#5 Zab
“Zabot egyenek a lovak!” – nyerítenek kiáltanak fel most sokan. Tény, hogy a pacik is szeretik, azonban nekünk, embereknek is érdemes megfontolni a fogyasztását. A zab az ideális reggeli: alacsony a glikémiás indexe, így nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Viszlát “kajakóma”! Ráadásul magas rosttartalma késlelteti a gyomor kiürülését ezért tovább érezzük magunkat jóllakottnak. Ha mindez nem lenne elég, a zab csökkenti a koleszterin szintet is. Változatos formában fogyaszthatjuk, lehet kása, süti, shake. Fogyasszátok a zabot, nem fogjátok megbánni! (Aztán maradjon a lovaknak is!)
#6 Alma
Alma, talán kevés hétköznapibb gyümölcs van kis hazánkban. Pont ezért került fel a listára. Az alma a szuperélelmiszerek szürke eminenciása. Míg a sok “celeb szuperkaja” ott púposkodik elől a rivaldafényben és bizonygatja epikus hatásait, addig az alma hátul mosolyog a backstage-ben a felsőbbrendűség biztos tudatával. Az alma igen gazdag flavonoidokban, melyek antioxidáns hatású növényi anyagok, leginkább az alma héjában vannak jelen. A zabhoz hasonlóan csökkenti a koleszterin szintet, továbbá cukorbetegek is fogyaszthatják, mivel a vékonybél falát bevonva csökkenti a cukor felszívódását. Bátran fogyasszátok és ne feledjétek: “a héjában van a vitamin”!
#7 Bab
Ha valaki azt hinné véletlen, hogy a Bud Spencer és Terence Hill filmek ikonikus étele pont a hagymás bab lett, hát elárulom, hogy nem. A fiúk biztosan tisztában voltak a bab magas vitamin- és rosttartalmával. Vélhetőleg azt is tudták, hogy a babban megtalálható a resveratol nevű vegyület, mely magas antioxidáns hatásának köszönhetően megköti a szervezetben lévő szabad gyököket, így lassítva – többek között – az öregedést. Ezentúl ha szembe jön veled a tévében egy Bud Spencer – Terence Hill film (vagyis úgy hetente kétszer), tessék babot enni!
#8 Gomba
Ismét tekintsünk el a “celeb” vonaltól, bár biztosan finom a siitake, matsutake és szarvasgomba, de a gatyánk is rá fog menni ezekre. Bízzatok bennem, tökéletes lesz a sarki zöldséges csiperkéje is. Ez is kiváló vasforrás, ideális étel cukorbetegek számára (hiszen igen energiaszegény táplálék), ill. a csontjainknak is jót fog tenni magas kalciumtartalma okán. Gombamód szaporodnak az interneten a kiváló, gombából készült receptek, próbálkozzatok bátran!
#9 Méz
A mézre és remek egészségmegőrző hatásaira hatványozottan igaz, hogy nem a szél hordta össze őket. Nem is, hiszen a méhecskék voltak. Ezek az apró kis lények egészen hihetetlen tulajdonságokkal rendelkező anyagot állítanak elő: a méz antiszeptikus (fertőtlenítő) hatású, serkenti a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást, beindítja a szerotonin nevű hormon működését, így nyugtatva meg az idegrendszert. Fontos kiemelni, hogy a méz jótékony hatásai csak nyersen működnek, forró teába vagy süteménybe téve elveszítjük a pozitív tulajdonságait!

#10 Kékszőlő
Szinte látom lelki szemeim előtt, ahogy az olvasó szeme felcsillan: végre, kékszőlő = vörösbor = antioxidáns hatás, konklúzió: bort kell inni. Valóban vannak a vörösbornak jótékony hatásai, ám ezek csak a mértékletes (!) fogyasztása mellett domborodnak ki. Mindenkit arra buzdítok inkább, hogy nyers állapotában fogyassza a kékszőlőt. Bár magas a szénhidráttartalma, glikémiás indexe mégis csak közepes értékű. Magas kálium- és víztartalmának hála kiváló vízhajtó és méregtelenítő. Ínyencek szétrághatják a magját, így hozzájuttatva magukat a szőlő magas antioxidáns tartalmához. Kérek mindenkit, ha választani kell a szőlő bogyós és folyékony (alkoholos) formája közül, a bogyósat válassza!

