Mit főzzek ősszel? – Színpompás idénygyümölcsök- és zöldségek
Ebben az évszakban lehet a legkreatívabban főzni, hiszen rengeteg a színes, illatos idényzöldség- és gyümölcs. Ha nincs semmilyen ötleted, de gyorsan összedobnál valamit, segítünk.
Sütőtök
Az egyik legnépszerűbb őszi zöldség bejutott a divatvilágba is, elég csak a pumpkin spice lattéra és a sütőtökös illatgyertyákra gondolni.
Rengeteg krémleves recept van a neten, de egy biztos: akkor lesz a legfinomabb, ha a feldarabolt sütőtököt elkészítés előtt megsütöd sütőben, és tejszínnel, szerecsendióval, fehérborssal is ízesíted.
Körte
Jamie Oliver 5 hozzávalós szakácskönyvében bukkantunk egy isteni hamburger receptre: a buciba a sertéshúspogácsa mellé rukkola, kéksajt és körte is kerül. Bármilyen furcsa kombónak is tűnik, simán kenterbe veri az éttermi kézműves burgereket, ráadásul húsz perc alatt elkészül.
Édesburgonya
Az édesburgonya az utóbbi években tört be igazán a magyar háztartásokba. Bár nagyon hasonlít a krumplihoz, valójában rendszertanilag nincsenek rokonságban. A batáta krémlevesnek, pürének, grillezve, párolva, egyszerűen mindenhogyan finom. Ha nem szeretnél sokat bajlódni vele, félbevágva, mézesen-borsosan sütőben sütve a legízletesebb.
Alma
Ha alma, akkor mindenkinek az almáspite jut eszébe. Pedig nem csak süteményekhez használhatod fel, hanem szeletelve, hagymával együtt fehérborban párolva vagy megsütve grillkolbász köretnek is isteni finom… És akkor még Zé almás-baconos melegszendvicséről nem is beszéltünk! Ráadásul kevesen tudják az almáról, hogy egyike – listánk több más elemével együtt – a nálunk is olcsón beszerezhető „szuperélelmiszereknek”.
Szőlő
Ha csak szemezgetnél, nassolásnak diót és sajtot ajánlunk hozzá, de a kreatívabbak főételt is készíthetnek belőle. A fokhagymás – szőlős csirkecomb egy egyszerű, tepsiben készült egytálétel, ami rozmaringgal és kakukkfűvel sütve lesz a legjobb.
Füge
Ha piacozás során vettél pár szem fügét, a fokhagymás fügemártást semmiképp se hagyd ki! Ez a furcsa gyümölcs sertésszűzbe töltve, vagy csirkemellel sütve is igazi ízbomba, de olyan hozzávalók is illenek hozzá, amiről nem is gondolnád: sárgadinnyével és sonkával, vagy lágy sajtokkal is isteni.
Padlizsán
A padlizsán szeleteket reszelt grana padano vagy parmezán sajtba forgatva sütőben is kisütheted, vagy elkészítheted a franciák közkedvelt lecsóját, a ratatouille-t. Kicsit más, mint a magyar verzió: teljesen húsmentes, a padlizsán mellett cukkini is kerül bele, és a fűszerezése zsályás, bazsalikomos, kakukkfüves a fűszerpaprika helyett.
Kelbimbó
Az egyik legmegosztóbb zöldség. Sajnos rengetegen ódzkodnak a fogyasztásától, pedig megfelelően elkészítve nagyon finom. Ráadásul az egyik legegészségesebb zöldség, az őszi immunrendszer erősítés egyik alapeleme: tele van vassal és C-vitaminnal. Ha kipróbálnád, sajtba forgatva, sütőben kisütve javasoljuk, abban biztosan nem fogsz csalódni.
Cékla
Noha egész évben terem, az őszi példányok íze a legintenzívebb. A hideg hónapokban a cékla az egyik fő ásványianyag- és vitaminforrás. Ha valami egyszerű és gyors ropogtatnivalót készítenél, csinálj belőle céklatócsnit, tejfölös mártogatóssal.
Vöröskáposzta (lilakáposzta)
Bár ez a zöldség is egész évben kapható, jellegzetes bíbor színe miatt az ősz hangulatát idézi. Immunerősítő, gyulladáscsökkentő, és még a szürkehályog elleni védelemben is részt vesz. Ha unod a sima párolt káposztát, naranccsal is feldobhatod nem csak kacsasült, hanem karaj vagy lazacfilé mellé is.