10 jó tipp

10 jó tipp | Életmód, Párkapcsolat, Kultúra, Utazás, Bizgentyű

Fotó: Pexels

Újabb 10 maradékmentő étel

A nagy sikerre való tekintettel bemutatunk újabb tíz maradékmentő ételt, hogy könnyebben és élvezettel menjen az ételeken való spórolás.

Lecsós virsli

Aki volt katona, biztosan ismeri ezt az ételt, általában reggelire eszik katonáéknál.  Amilyen furán hangzik, olyan finom, nyugodtan próbáljátok ki. Az étel érdekessége, hogy bár lecsós alapról indul, nem szoktak bele paradicsomot tenni (persze igény szerint kerülhet bele az is, elrontani nem fogja). 

Először egy serpenyőben / fazékban kiolvasztjuk a maradék kolbász vagy szalonna zsírját. Ezután jöhet rá az apróra vágott hagyma (vörös vagy lila). Miután megpuhult a hagyma, mehet bele a kockára vagy csíkokra vágott zöldpaprika (esetleg maradék kápia paprika, kalifornia paprika). Pici dinsztelés után felöntjük vízzel és hagyjuk főni. Amikor már majdnem megpuhult a zöldpaprika, mehet bele a felkarikázott virsli, ízlés szerinti mennyiségű fűszerpaprika, só és bors. Ezután tovább főzzük addig, amíg teljesen meg nem fő a zöldpaprika. Az igazán “profik” a főzés elején lepiríthatják a zsiradékban a felkarikázott virslit (még a hagyma előtt), azonban ekkor félre kell tenni a pirított virslit, mielőtt elkezdjük dinsztelni a hagymát, és a végén hozzá adni.

Mákos guba

Szikkadt kifli, mindjárt lejáró tej és maradék darált mák a kamrában? Semmi gond, indulhat a mákos guba készítés! Karikázzuk fel a kiflit és tegyük egy tálba, majd szórjuk meg darált mák és porcukor keverékével. A tejet öntsük egy lábasba és melegítsük fel. Ha van otthon vaníliás cukor elfekvőben, mehet egy csomaggal a tejbe. Miután felforrósodott a tej, öntsük a kiflire és keverjük össze.

Prémium verzió: a maradék kalácsot (esetleg kiflit) szeleteljük fel és pirítsuk meg kenyérpirítóban vagy a sütőben, majd tegyük egy kisebb, kivajazott tepsibe vagy őzgerinc formába. Melegítsük meg a tejet egy lábasban és keverjünk bele darált mákot és cukrot (ízlés szerint). A meleg tejes-mákos-cukros keveréket öntsük a kalácsra és sütőben, 180 fokon süssük 20-30 percig. Az igazán profik tej és tojás felhasználásával készíthetnek angolkrémet is a sima tejes-mákos keverék helyett, azzal még finomabb lesz a végeredmény.

Gulyásleves

A maradék marhapörkölt legismertebb felhasználási módja. Receptet ide nem merek írni, mert a pörkölthöz hasonlóan a gulyásleves elkészítési módja is hitbeli kérdés minden magyar családban, nem szeretném, ha az olvasók a fejemet vennék, ezért csak annyit mondok, hogy mindenki kérdezze meg a szüleit, nagyszüleit vagy guglizzon egy szimpatikusnak tűnő gulyásleves receptet! A lényeg, hogy ne tessék kidobni a maradék marhapörit!

Császár Nóra - Maradékmentes konyha
Császár Nóra – Maradékmentes konyha
A képre vagy a címre kattintva megvásárolhatod a könyvet.

Hortobágyi húsos palacsinta

A megmaradt sertéspörkölt felhasználásának legnépszerűbb és talán legfinomabb formája a hortobágyi húsos palacsinta. Először is süssünk igény szerinti mennyiségű palacsintát, amit hagyjunk kihűlni. A pörköltből “pecázzuk” ki a húst és késsel vagy kézi botmixerrel daraboljuk apróra. A húspéphez adjunk kis mennyiségű felmelegített szaftot (esetleg tejfölt), hogy krémes állagú legyen (de ne legyen túl folyós!). Töltsük meg a palacsintákat a húspéppel, batyu szerűen hajtsuk őket össze, panírozzuk be és süssük ki forró olajban. A maradék szaftot melegítsük meg és botmixerrel dolgozzuk meg addig, amíg krémes állagú lesz. A kisült palacsintákat locsoljuk meg a szafttal és tejföllel. Ha kedvünk tartja a szaft és tejföl összekeverésével csinálhatunk egy “kamu” mártást is. 

Tojásos galuska

Túl sok lett a galuska a pörkölthöz? Nem probléma, másnap ehetünk tojásos nokedlit. Futtassuk meg egy serpenyőben pici olajon vagy zsíron a galuskát, majd tegyünk rá pár darab felvert tojást, sót és borsot. Érdemes nem kiszárítani, akkor a legfinomabb, ha picit még folyós a tojás rajta. Ehetünk hozzá fejes salátát, amit ecetes-cukros lében megáztatunk picit vagy a maradék paradicsomból, paprikából is készíthetünk gyors salátát, ha teszünk rá egy kis vinegrett-et.

Szegény ember Cézár salátája

A klasszikus Cézár salátát mindenki ismeri, szerintem viszont nem kell mereven ragaszkodni a recepthez. A lényeg, hogy kockázzuk fel a megmaradt sült csirkét (mell, comb) és serpenyőben pirítsuk meg olajon vagy zsíron. Az elkészült husit dobjuk rá bármilyen salátára (apróra tépett fejes saláta vagy előre elkészített salátamix, ami van otthon). Öntsük nyakon házi salátaöntettel (natúr joghurt kikeverve kedvenc fűszereinkkel) vagy a bolti verzióival, és a végén dobjuk rá a megpirított és felkockázott maradék kenyeret.

Rántott párizsi

Fúj, ez gusztustalan! – kiált most fel mindenki, aki ezt a posztot olvassa. De tegyük a szívünkre a kezünket: szinte minden kedves olvasó találkozott már ezzel az “étellel”, aki a 80-as vagy 90-es években volt gyerek, sőt, azt is megkockáztatom, hogy ízlett neki. Szóval ideje felülni a retró vonatra, bepanírozni azokat a megmaradt párizsi szeleteket és forró olajban kisütni őket! Garantáltan mindenkiben feltolulnak majd a gyerekkori emlékek.

Babkrém

Vegyük elő a hónapok óta a kamrában porosodó vörösbab konzervet, csurgassuk le a levét majd a babot tegyük egy tálba. Ezután villával nyomkodjuk szét a babot vagy botmixerrel “menjünk át rajta”. Tegyünk bele fűszereket (só, bors) és a pikáns íz végett egy kis kanál citromlevet és mustárt, majd jól keverjük át az egészet. Ezután nincs más dolgunk, mint pirítósra vagy friss, ropogós héjú kenyérre kenni.

Tipp: aki krémesebb állagra vágyik, keverhet bele natúr vagy görög joghurtot is. Ha van otthon friss petrezselyem, vágjuk apróra és azt is tehetünk bele. 

Csigó Zita – Morzsaparty
A képre vagy a címre kattintva megvásárolhatod a könyvet.

Tojáskrém

A maradék főtt tojást hámozzuk meg, majd reszeljük le egy tálba. Keverjünk hozzá majonézt vagy tejfölt, ill. szobahőmérsékletű vajat. Fűszerezzük sóval és borssal, majd keverjünk még hozzá finomra vágott újhagymát (esetleg vöröshagymát). Érdemes pár órát a hűtőben érlelni, mielőtt pirítósra vagy friss kenyérre kenve elfogyasztjuk.

Sütőben újrahasznosított túrós tészta

A “maradvány” túrós csuszát öntsük egy kivajazott tepsibe. Keverjünk ki egy pohár tejfölt egy db nyers tojással és a keveréket oszlassuk el a túrós tészta tetején. Ezután tegyünk még rá pár darab kakastaréjra vágott szalonnát is. Kb. 180 fokos sütőben süssük addig, amíg meg nem pirul a tészta teteje, ill. el nem készül a szalonna.