10 jó tipp

10 jó tipp | Életmód, Párkapcsolat, Kultúra, Utazás, Bizgentyű

Fotó: Pexels

Hogyan spórolj az étellel anélkül, hogy sanyargatnád magad?!

Az élelmiszerárak az egekbe szöktek, így különösen aktuális téma az étellel való spórolás. Ezzel a tíz plusz egy ötlettel próbálunk segíteni.

Meghatározott összeggel menj vásárolni!

Sokan a borítékolásra esküsznek: a kajára szánt összeget készpénzben tárold, úgy sokkal könnyebb nyomon követni. Oszd el négy egyenlő részre, és minden héten csak annyit költs. A legegyszerűbb, ha van egy keret, hogy mennyi pénzt szánsz az adott bevásárlásra, és annyi van nálad készpénzben. Jómagam annak a híve vagyok, hogy mindenből jó a legolcsóbb és a saját márkás, és inkább férjen bele emellé 1-1 termék, ami nem alapvető élelmiszer, hanem csak csipetnyi, alkalmi luxus: lehet ez egy jobbféle tea, csoki vagy egy darab egzotikus gyümölcs. 

Ha lehetőséged van rá, vásárolj online!

Egy online bevásárlókosárban sokkal könnyebb átlátni, hogy mi az, amit beletettél, és hogy mennyibe kerül. A fizetés előtt bőven van időd újra átböngészni, és esetleg kitörölni a fölöslegesnek vélt termékeket. 

Reggeli kapkodós megcsúszások

Sokan hajlamosak a reggeli kapkodásban inkább beugrani a pékségbe, ám ha a napi péksüti-kávét összeadod, két-háromszázezer forintot is bukhatsz rajta egy év alatt. Ha fel bírsz kelni naponta húsz perccel korábban, megspórolhatod ezt a kiadást: süsd meg otthon frissen a mélyhűtött péksüteményt, töltsd meg a palackod gyümölcslével, és főzd le otthon a kávét, amit termoszban viszel magaddal.

Annyit vegyél, amennyire szükséged van!

A minap láttam egy hozzászólást, hogy “A drága ovis kisfiam rántott húsra vágyott, leszaladtam a boltba két kiló karajért és több ezer forintot hagytam ott!” Hacsak nem extrán akciós, teljesen fölösleges óriási adagokat bespájzolni, mert csak azt fogod érezni, hogy iszonyatos tempóban ürül a pénztárcád. (Az említett példával élve egy kiló karaj egyébként kb. tizenkét szelet rántott húst ad ki).

Nem lehet kis adagot főzni…

Sajnos kis hazánk főzési és étkezési kultúrája inkább mennyiség- mint minőségalapú. Sokan óriási kondérokban főznek, rengeteg alapanyagból, amit negyednapra már csak a kutya eszik meg. Sokat főzni csak akkor gazdaságos, ha kiporciózod és lefagyasztod. Egyébként két darab csirkecombból is tök jó pörköltet lehet főzni, pár farhátból, csirkeszárnyból és egyetlen szelet karajból pedig tökéletes húslevest. Ha nem hiszed, lapozd fel Bernáth Józsi mesterszakács könyvét.  

Bernáth József: Így főz Bernáth József stílusosan, lezseren
Bernáth József: Így főz Bernáth József stílusosan, lezseren
A képre vagy a címre kattintva megvásárolhatod a könyvet.

Használd fel a maradékot!

Az említett szakácskönyvben szinte minden ételre jut egy ebéd-újrahasznosító recept is, de a mi maradékmentő cikkjeink közül is szemezgethetsz – még egy száraz zsemle sem kerül a kukába. 

Maradékmentő ételek 1. rész
Maradékmentő ételek 2. rész

Nézz körül a kamrában, és ahhoz igazítsd az ebédet!

Nagyon sok embernek tele van “jó lesz még valamire” ételekkel az éléskamrája és a mélyhűtője. Készíts listát az elfeledett hozzávalókról, és csoportosítsd, hogy miket tudsz főzni ezekből. A legközelebbi bevásárlásnál már csak a hiányzó hozzávalókat kell megvenned. 

Olcsó alapanyagból finomat

Ha csak öt szem krumpli lapul a kamrában, ahhoz elkél némi kreativitás. Pedig egy egyszerű összeturmixolt krémlevest is fel tud dobni egy kis extra – a legolcsóbb sajátmárkás szeletelt kolbászból például isteni kolbászropogóst tudsz készíteni hozzá serpenyőben. A kreativ ötletekhez olykor érdemes félretenni nagyanyáink szakácskönyvét, és nyitni az online főzős oldalak, maradékmentő honlapok felé.

Ne vásárolj éhesen!

Aranyszabály, hogy soha ne vásárolj éhesen, mert olyankor bevásárlás közben sokkal több mindent megkívánsz, és egy csomó fölösleges dolog fog a kosaradba kerülni (amik aztán a kamrapolcon vagy a mélyhűtőben elfeledve végzik). Ha teheted, étkezés után vásárolj, vagy legalább kapj be valamit, mielőtt leszaladsz a boltba. 

Alternatív megoldások

A legtöbben általában ugyanazokat az ételeket főzik, amiket megszoktak. Fantázia híján marad a rizses hús, a gulyásleves vagy a pörkölt ebédre. Pedig Dunát lehet rekeszteni a híres séfek TV műsoraival és honlapjaival, és egyre inkább előtérbe kerül a “gyorsan finomat” elv a gasztronómiában. Sokkal könnyebb a spórolás, ha mellette az anyagi lehetőségeidhez mérten új ízekkel kísérletezel: például rizses hús helyett készíthetsz paellát, vagy lecsó helyett ratatouille-t. 
Azt is érdemes megnézni, hogy muszáj-e mindenáron főzni: a közeli éttermek menüi néha olcsóbbra jönnek ki, mert olyan adagot szállítanak ki, ami akár két alkalomra, vagy két embernek is elég. 

+1 Csipetnyi luxus

Érdekes tény, hogy a hatalmas infláció azt hozta magával, hogy a szokásos élelmiszerek árai beérték az eddig luxusnak tartott ételekét: szinte ugyanannyiba kerül már a legegyszerűbb gumiízű sajt, mint mondjuk egy francia brie vagy angol cheddar. A nagyobb mennyiségű “olcsóbb” élelmiszerek mellé jól esik néha venni valamit, amiből csak keveset falatozgatunk, viszont finom. Apukám elmélete szerint mindig legyen egy kis üveg kaviár a hűtőben (vagy bármi luxus étel, amit szeretsz, de túl drága a napi fogyasztáshoz). Sokat dob a hangulaton hónap végén kaviáros pirítós felett várni a következő fizetést, mint párizsis zsömlével.